 |
Nasi Bliscy w Afganistanie Zapraszamy na naszą nową strone www.nasiwafganistanie.pl !!! Gdy nasi bliscy wyjeżdzają na misje do Afganistanu to co czujemy umie zrozumieć tylko inna osoba w takiej sytuacji... Nie jesteś sama / sam dołącz do nas :) Zapraszamy !!!
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
skakanka
Szeregowy

Dołączył: 24 Maj 2010
Posty: 40
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 0:18, 20 Lip 2010 Temat postu: coś na slodko? |
|
|
a co drogie panie powiecie na ciasto? z rabarbarem?
Ciasto:
2 szklanki mąki (0,5 tortowej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
3/4 duże żółtka
200 g masła
łyżka gęstej śmietany
wkład:
1 kg rabarbaru
6 łyżek cukru
łyżka bułki tartej
Kruszonka:
szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
100 g masła
rozrobić i zagnieść ciasto, owinąć w folię i przynajmniej na 30 min włożyć do zamrażalnika
formę wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą
ciasto zetrzeć na tarce tak by przykryło dno i podpiec jakieś 15-20 minut w piekarniku w 180 stopniach
nst ciasto wyjąć aby przestygło
w międzyczasie rabarbar obrać, pokroić i wrzucić na rozgrzaną patelnie. dorzucić cukier i prażyć ok 3 minut aż puści sok.
przestudzić i ułożyć na podpieczonym spodzie ciasta
posypać bułką tartą
masło na kruszonke roztopić i przestudzić
wymieszać suche składniki i dodać masło, wyrobić kruszonkę (gdyby była za "mokra" dodać więcej mąki). wyłozyć na rabarbar i piec jeszcze przez ok 35 minut
można polać lukrem, ja wole cukier puder
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
zlosnica
Szeregowy

Dołączył: 24 Maj 2010
Posty: 25
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 0:40, 20 Lip 2010 Temat postu: |
|
|
MURZYNEK
Składniki
masa:
- 1,5 szkl. cukru
- 0,5 szkl. mleka
- 1 kostka margaryny (250 g)
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 1 zapach rumowy
ciasto:
- 2 szkl. mąki
- 4 żółtka
- 1 proszek do pieczenia
- piana z 2 białek
- ewentualnie bakalie (rodzynki, skórka pomarańczowa kandyzowana, wiśnie kandyzowane)
1. Margarynę rozpuścić, dodać cukier, mleko, kakao i aromat rumowy. Całość podgrzewać (nie gotować) stale mieszając, aż cukier się całkiem rozpuści. Zdjąć z ognia. Odlać 1/2 szklanki masy do polania upieczonego ciasta.
2. Żółtka połączyć
z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać masę kakaową, pamiętając by zostawić 1/2 szklanki do polania. Wszystko dokładnie wymieszać. Ewentualnie dodać bakalie.
3. Piecyk nagrzać. Podłużną formę nasmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką.
4. Z 2 białek ubić sztywną pianę, dodać do ciasta i bardzo delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy i piec ok. 50 minut (ale najlepiej jest sprawdzać patyczkiem) w 190 stopniach.
5. Po upieczeniu odczekać 10 min. i wyjąć ciasto z blachy i na jego bokach oraz górze pędzelkiem rozprowadzić pozostawione 1/2 szkl. polewy kakaowej. UWAGA!! Polewa ma być rzadka- musi trochę wsiąknąć w ciasto.
- przepis pochodzi ze strony Wielkie Żarcie - oczywiście prztestowałam
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Lyanka
Szeregowy

Dołączył: 24 Maj 2010
Posty: 8
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Warszawka
|
Wysłany: Wto 17:54, 20 Lip 2010 Temat postu: |
|
|
Moje TYRAJMISIU (zwane tiramisu)
Przepis całkowicie zmodyfikowany, udoskonalony, uproszczony i "przyśpieszony" przeze mnie
● duże opakowanie podłużnych biszkoptów (ja zawsze biorę takie posypane cukrem),
● pół kg twarogu trzykrotnie mielonego,
● 250ml śmietany 18%,
● dwa śmietanfixy,
● płaska łyżeczka cynamonu,
● mocna kawa do nasączenia biszkoptów z dodatkiem % (ma się rozumieć)
● kakao do posypania
Zrobić kawę (ja używam zazwyczaj rozpuszczalnej żeby było szybciej) i dodać jakiś alkohol (dodaję koniak). Odstawić do wystygnięcia.
W misce ubić śmietanę ze śmietanfixami i dodać twaróg. Dokładnie wszystko wymieszać (ja nie dodaję cukru, ale jak ktoś lubi bardzo słodkie to można). Na koniec dodać cynamon i wymieszać.
Nasączone biszkopty układać w tortownicy (albo innej formie) jeden obok drugiego. Na to wyłożyć część masy i rozsmarować i dalej biszkopty, masa... i aż do końca. Ostatnią warstwą ma być MASA, którą posypujemy obficie kakao. Wstawiamy do lodówki, żeby się schłodziło i wcinamy.
W sezonie czasami dodaję do masy truskawki lub maliny.
No i taki to mój przepis.
SMACZNEGO
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Lyanka dnia Wto 17:55, 20 Lip 2010, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|