Forum Nasi Bliscy w Afganistanie Strona Główna Nasi Bliscy w Afganistanie
Zapraszamy na naszą nową strone www.nasiwafganistanie.pl !!! Gdy nasi bliscy wyjeżdzają na misje do Afganistanu to co czujemy umie zrozumieć tylko inna osoba w takiej sytuacji... Nie jesteś sama / sam dołącz do nas :) Zapraszamy !!!
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

coś na slodko?

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Nasi Bliscy w Afganistanie Strona Główna -> Czego kobiety z nudów nie wymyślą hehe / Nasze przepisy ....
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
skakanka
Szeregowy
Szeregowy



Dołączył: 24 Maj 2010
Posty: 40
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 0:18, 20 Lip 2010    Temat postu: coś na slodko?

a co drogie panie powiecie na ciasto? z rabarbarem?

Ciasto:
2 szklanki mąki (0,5 tortowej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
3/4 duże żółtka
200 g masła
łyżka gęstej śmietany

wkład:
1 kg rabarbaru
6 łyżek cukru
łyżka bułki tartej

Kruszonka:
szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
100 g masła

rozrobić i zagnieść ciasto, owinąć w folię i przynajmniej na 30 min włożyć do zamrażalnika
formę wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą
ciasto zetrzeć na tarce tak by przykryło dno i podpiec jakieś 15-20 minut w piekarniku w 180 stopniach
nst ciasto wyjąć aby przestygło

w międzyczasie rabarbar obrać, pokroić i wrzucić na rozgrzaną patelnie. dorzucić cukier i prażyć ok 3 minut aż puści sok.
przestudzić i ułożyć na podpieczonym spodzie ciasta
posypać bułką tartą

masło na kruszonke roztopić i przestudzić
wymieszać suche składniki i dodać masło, wyrobić kruszonkę (gdyby była za "mokra" dodać więcej mąki). wyłozyć na rabarbar i piec jeszcze przez ok 35 minut

można polać lukrem, ja wole cukier puder Wink
:hamster_happy:


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
zlosnica
Szeregowy
Szeregowy



Dołączył: 24 Maj 2010
Posty: 25
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 0:40, 20 Lip 2010    Temat postu:

MURZYNEK


Składniki
masa:
- 1,5 szkl. cukru
- 0,5 szkl. mleka
- 1 kostka margaryny (250 g)
- 3 łyżki ciemnego kakao

- 1 zapach rumowy
ciasto:
- 2 szkl. mąki
- 4 żółtka
- 1 proszek do pieczenia
- piana z 2 białek
- ewentualnie bakalie (rodzynki, skórka pomarańczowa kandyzowana, wiśnie kandyzowane)

1. Margarynę rozpuścić, dodać cukier, mleko, kakao i aromat rumowy. Całość podgrzewać (nie gotować) stale mieszając, aż cukier się całkiem rozpuści. Zdjąć z ognia. Odlać 1/2 szklanki masy do polania upieczonego ciasta.
2. Żółtka połączyć
z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać masę kakaową, pamiętając by zostawić 1/2 szklanki do polania. Wszystko dokładnie wymieszać. Ewentualnie dodać bakalie.
3. Piecyk nagrzać. Podłużną formę nasmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką.
4. Z 2 białek ubić sztywną pianę, dodać do ciasta i bardzo delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy i piec ok. 50 minut (ale najlepiej jest sprawdzać patyczkiem) w 190 stopniach.
5. Po upieczeniu odczekać 10 min. i wyjąć ciasto z blachy i na jego bokach oraz górze pędzelkiem rozprowadzić pozostawione 1/2 szkl. polewy kakaowej. UWAGA!! Polewa ma być rzadka- musi trochę wsiąknąć w ciasto.


- przepis pochodzi ze strony Wielkie Żarcie - oczywiście prztestowałam Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Lyanka
Szeregowy
Szeregowy



Dołączył: 24 Maj 2010
Posty: 8
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawka

PostWysłany: Wto 17:54, 20 Lip 2010    Temat postu:

Moje TYRAJMISIU (zwane tiramisu)

Przepis całkowicie zmodyfikowany, udoskonalony, uproszczony i "przyśpieszony" przeze mnie Wink

● duże opakowanie podłużnych biszkoptów (ja zawsze biorę takie posypane cukrem),
● pół kg twarogu trzykrotnie mielonego,
● 250ml śmietany 18%,
● dwa śmietanfixy,
● płaska łyżeczka cynamonu,
● mocna kawa do nasączenia biszkoptów z dodatkiem % (ma się rozumieć)
● kakao do posypania

Zrobić kawę (ja używam zazwyczaj rozpuszczalnej żeby było szybciej) i dodać jakiś alkohol (dodaję koniak). Odstawić do wystygnięcia.
W misce ubić śmietanę ze śmietanfixami i dodać twaróg. Dokładnie wszystko wymieszać (ja nie dodaję cukru, ale jak ktoś lubi bardzo słodkie to można). Na koniec dodać cynamon i wymieszać.

Nasączone biszkopty układać w tortownicy (albo innej formie) jeden obok drugiego. Na to wyłożyć część masy i rozsmarować i dalej biszkopty, masa... i aż do końca. Ostatnią warstwą ma być MASA, którą posypujemy obficie kakao. Wstawiamy do lodówki, żeby się schłodziło i wcinamy.
W sezonie czasami dodaję do masy truskawki lub maliny.

No i taki to mój przepis.
SMACZNEGO


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Lyanka dnia Wto 17:55, 20 Lip 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Nasi Bliscy w Afganistanie Strona Główna -> Czego kobiety z nudów nie wymyślą hehe / Nasze przepisy .... Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin