Autor |
Wiadomość |
elomelo |
Wysłany: Pon 18:46, 26 Lip 2010 Temat postu: |
|
Przepis na pyszne krewetki w cieście,jadłam wczoraj
Mrożone krewetki,ale nie koktajlowe małe,a te troszkę większe z ogonkami.
200ml piwa i 125gram mąki.Wsypujemy mąkę,dolewamy tego piwka,a na oddzielnym talerzyku wysypujemy trochę mąki.Każdą krewetkę obtaczamy delikatnie w mące,a dopiero później w cieście z mąki i piwa,smażymy chwilę w głębokim oleju,aż ciasto z krewetką w środku się ze złoci.
Jeśli ktoś lubi krewetki,owoce morza-polecam,cud,miód i orzeszki  |
|
 |
Lyanka |
Wysłany: Wto 20:22, 20 Lip 2010 Temat postu: |
|
SAŁATKA KALAFIOROWA
(jedna z ulubionych)
• Ugotowany kalafior,
• Ugotowana pierś z kurczaka,
• Morele suszone,
• Czosnek (2-3 ząbki),
• Majonez,
• Jogurt naturalny,
• koperek
Nie podaję proporcji, bo robię raczej wszystko „na oko”
Więc tak… kalafior ugotować w słonej wodzie (ja dodaję jeszcze trochę cukru).
Pierś z kurczaka ugotować z dodatkiem liścia laurowego i wegety (ziarenek smaku… jednym słowem kto co lubi).
Kalafior podzielić na różyczki, cycka pokroić w kosteczkę, dodać pokrojone morele (ilość według uznania… ja daję tak z 10-12 sztuk), do tego dodać wymieszany z jogurtem i czosnkiem (rozdrobnionym oczywiście) majonez, trochę soli, pieprzu i duuużo świeżego koperku.
Sałatka prosta, pyszna i szybka w przygotowaniu…
SMACZNEGO
***********************************************************
Placuszki ziemniaczano-cukiniowe
ziemniaki
cukinia
cebula
jajko
łyżka mąki
łyżka kwaśnej śmietany lub kefiru
sól, pieprz
Obrane ziemniaki, cukinię i cebulę trzemy na tartce ( cukinię trzemy na grubszych oczkach). Następnie dodajemy jajko, lyżkę mąki, łyżkę śmietany lub kefiru oraz przyprawy.
SMAŻYMY I JEMY!!!
PS...nie podawałam proporcji ziemniaków i cukinii, tak jak każdy może zrobić według własnego uznania. Jednak ja zawsze daję więcej ziemniaków.
SMACZNEGO LASECZKI
**************************************************
Tort z kurczakiem
4 WAFLE (te takie duże kwadratowe)
800 GR PIERSI Z KURCZAKA
PÓŁ KG PIECZAREK
2 CEBULE NIEDUŻE
200 GR MASŁA
200 GR SERA ZÓŁTEGO
100 GR SMIETANY GĘSTEJ
PIEPRZ, SÓL, GAŁKA MUSZKATOŁOWA
Pierś z kurczaka pokroić w paseczki i podsmażyć na oleju z cebulą pokrojoną w półtalarki (do złocistego koloru). Grzyby umyć, oczyścic, pokroić kto jak lubi i podsmażyc na maśle. Następnie dodać do kurczaka, posolić, popieprzyć, dodac gałkę muszkatołową i śmietanę. Wszystko ładnie wymieszać i zmiksowac na gładką masę. Wafle posmarować mięsną masą. Górę smarujemy masą i można udekorować startym na grubych oczkach serem żółtym, natką pietruszki itd...
Później trzeba to wszystko zapiec w piekarniku do złocistego koloru (jeżeli dekorujemy ziołami, to najlepiej posypywać już po upieczeniu).
PS... a co tutaj tylko ja się produkuję... dziewczyny dawać swoje perełki kulinarne  |
|
 |
kitka |
Wysłany: Wto 11:36, 20 Lip 2010 Temat postu: |
|
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM
5 jaj na twardo
10 dag sera żółtego
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
majonez
2 cebule
puszka kukurydzy
I jest to sałatka warstwowa wiec skladniki ukladamy warstwowo na sam dól miski duzej scieramy na tarce bialko jaj na grubych oczkach
nastepnie ser żółty równiez scieramy na oczkach
tunczyk odcedzamy i wykladamy do miski warstwowo
warstwe majonezu zeby przykryc tunczka
cebule pokroic w kosteczke posolic rozlozyc
nastepnie tunczyk
potem kukurydze
majonez
i na koniec żółtko sieramy równiez na tarce na sam wierzch
Smacznego !!! |
|
 |
lusia |
Wysłany: Wto 10:21, 20 Lip 2010 Temat postu: |
|
SHOARMA
skladniki:
1. piers z kurczaka
2. ok.30dag pieczarek
3. 2 nieduze cebule
4. moze byc czerwona papryka (jak ktos lubi)
5. żółty ser starty
6. sos czosnkowy (moze byc gotowy kupiony albo zrobiony samodzielnie )
6. troche oleju
przyprawy
- curry
- imbir w proszku
- ostra papryka
- troszke bazylii
- sol
Mieso pokroic na male kawalki, wrzucic do jakiegos pojemnika i dodac przyprawy, duzo curry, reszta po szczypcie , tak "na oko" Mieso powinno byc cale obtoczone w przyprawach, zwlaszcza w curry! Odstawic do lodowki na jakis czas (30 min) - im dluzej tym lepiej.
W tym czasie kroimy pieczarki, cebule i ew. papryke i podsmazamy na patelni do czasu az pieczarki puszcza sok, troche trzeba tej wody odparowac zeby nie bylo za duzo. Odrobinke mozna posolic do smaku.
Do podsmazonych warzyw dodajemy miesko, mieszamy az sie podsmazy.
Zbieramy wszysto w jednym miejscu na patelni, posypujemy zoltym serem, przykrywamy pokrywka i czekamy az ser sie rozpusci i wszystko zapiecze ( Ja czasem tez zapiekam w piekarniku, jak jest komu zmywac potem to wszystko haha)
Podajemy z ryzem lub frytkami, jakas surowka, no i oczywiscie sosik czosnkowy! Pycha!  |
|
 |
zlosnica |
Wysłany: Wto 9:46, 20 Lip 2010 Temat postu: Mięska, zapiekanki i inne obiadki (a może kolacje?) ;) |
|
GYROS
Porcja dla 4 osób.
Składniki:
0,90 kg karczku
"sos do mięska"
0,5 szkl oleju, 2 łyżki przyprawy
GYROS (lub kebab-gyros), 2 rozgniecione ząbki czosnku
"sos czosnkowy"
1 mały jogurt naturalny, 3 rozgniecione ząbki czosnku, 3 łyżki majonezu
Mięso kroimy w paseczki, wkładamy do zamykanego pojemnika. Składniki sosu do mięska mieszamy ze sobą i dodajemy do pokrojonego karczku, razem dokładnie mieszamy, przykrywamy i chowamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Przygotowanie obiadku zaczynamy od wykonania sosu czosnkowego, tzn od połączenia składników - i już gotowy
Mięsko po wyjęciu z lodówki odsączamy z nadmiaru oleju na sitku następnie pieczemy na teflonowej patelni (już bez dodatku tłuszczu) na dość mocnym ogniu, często mieszając.
Miesko wykładamy na talerz, polewamy sosem i podajemy z frytkami/ryżem/ziemniakami - co kto lubi
Do tego jakaś suróweczka i obiadek gotowy
Smakuje lepiej niż w knajpie!
Smacznego! |
|
 |